Începutul noului an școlar a însemnat, pentru profesorii de Religie din județul Alba, demararea unui frumos parteneriat așezat sub egida Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, la inițiativa doamnei prof. Popa Laura, inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Alba, a domnului Joël le Guilloux, directorului asociației Les Amis de Constanța, și cu sprijinul doamnei prof. Cristina Câmpean, de la Liceul Tehnologic din Ocna Mureș.
În intervalul 2-4 septembrie, s-au desfășurat primele activități în care cei doi parteneri, Corul profesorilor de Religie din județul Alba și Corala „Compagnie Lyrique d’Armor” au făcut pași importanți spre cunoașterea și descoperirea muzicii bisericești și a tradițiilor religioase românești, schimburi culturale care s-au dovedit a fi aducătoare de multă bucurie în inimile celor implicați. În prima zi, cadrele didactice au vizitat Mănăstirea Rimetea (județul Alba), ocazie care a oferit oaspeților din Franța să cunoască specificul monahal ortodox românesc. Tot cu acest prilej, a fost vizitată localitatea Rimetea, parte a patrimoniului internațional UNESCO.
Ziua de duminică, 3 septembrie, a fost cu totul deosebită, marcată de concertul internațional susținut în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud, precedat de slujba Paraclisului Maicii Domnului, moment de aleasă înălțare sufletească a celor prezenți. Corala „Compagnie Lyrique d’Armor” din localitatea Plaintel (Franța), formată din muzicieni, instrumentiști și compozitori, a încântat auditoriul cu un repertoriu religios specific occidental, cu anumite intervenții de muzică bizantină. Corul a prezentat și o compoziție proprie, „Ave Maria”, într-o interpretare de excepție.
Corul profesorilor de religie, condus de domnul prof. Adrian-Ioan Buta, a interpretat în special muzică de tradiție bizantină sau psaltică, printre cântările lor regăsindu-se „Fecioară Maică”, aparținând Sfântului Nectarie de Eghina, sau „Axionul” lui Nectarie Frimu. Cântecele patriotice care au încheiat repertoriul Corului, au amintit de istoria zbuciumată a poporului român și de lupta conducătorilor noștri pentru apărarea credinței creștine pe teritoriul românesc, dar și în Europa.
Ziua a treia a fost marcată de vizite culturale la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia și la Radio Reîntregirea, unde membrii Coralei au fost întâmpinați cu deosebită căldură de către reprezentanții celor trei instituții de prestigiu la nivel național. Părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, le-a prezentat activitatea și rolul instituțiilor în viața culturală, socială și religioasă a comunității românești.
La finalul celor trei zile, se poate afirma faptul că multe dintre dezideratele care au format piatra de temelie ale schimbului de experiență au fost îndeplinite: îmbunătățirea repertoriilor muzicale, creșterea nivelului de cunoștințe cultural-muzicologice și creșterea abilităților de relaționare și socializare internațională prin susținerea unor concerte muzicale destinate publicului larg. Parteneriatul se dovedește astfel a fi unul de succes, continuându-și șirul activităților propuse pe toată durata anului școlar 2023-2024.
Sursa: https://www.facebook.com/reintregirea