Regulament

PROIECT CULTURAL-EDUCATIV “ Poezia mărturie din temniţa comunistă” – 2

Mulţi dintre corifeii Marii Uniri au sfârşit tragic în închisorile comuniste. Prigoana comunistă din România a avut loc în perioada 1948-1965, în timpul regimului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej. Acesta a compus un univers concentraționar format din peste 130 de unități de detenție, în care au fost uciși și torturați peste două milioane de oameni. Penitenciare ca Jilava, Rahova, Sighet, Gherla, Aiud, Mislea, Pitești sau canal Dunăre-Marea Neagră – au fost locuri de tortură pentru intelectuali, pentru elita politică și religioasă, pentru disidenții care se împotriveau regimului comunist[1].

          Ideea proiectului  cultural educativ – “Poezia mărturie din temniţa comunistă, desfăşurat în parteneriat cu ISJ  Alba, CCD Alba, Asociația Bibliotecarilor din România, Filiala Alba, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Unirea,  Școala Gimnazială ”Simion Lazăr” Lunca Mureşului, Liceul Teoretic “Petru Maior” Ocna Mureş, Școala Gimnazială ”Axente Sever” Aiud, Școala Gimnazială ”Ovidiu Hulea” Aiud, Colegiul Tehnic Aiud,Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” Aiud, Liceu Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” Ciumbrud, Școala Gimnazială “Demetriu Radu” Rădeşti, în peroada ianuarie 2018 – octombrie 2018, a apărut din dorinţa de a cinsti pe poeţii martiri închişi în Penitenciarul Aiud în perioada comunistă.

         La întrebarea “Cum putem să-i cinstim pe aceşti martiri?” răspunsul este simplu: căutându-i, cunoscându-le viaţa şi opera, şi, mai ales, asimilând cuvintele lor în adâncul conştiinţei noastre şi a trasforma apoi aceste cuvinte în fapte. Cuvintele le luăm din poeziile scrise de ei în închisoare. Citind mai mult aceste poezii, cititorul are sentimentul că versurile  sunt vii şi se creează o comuniune subtilă cu poeţii, care te întăreşte sufleteşte şi te înfrumusetează spiritual. Forţa  atât de mare a acestor versuri derivă din faptul că ele au fost născute din jertfelnicie şi au adunat în ele  durerea, foamea, umilinţa, dorul, dar şi credinţa şi nădejdea în Dumnezeu. Mai mult, ele au fost scrise în “vecinătatea” rugăciunii, ceea ce le-a dat o adâncime aparte, cu totul inedită. Pentru deţinuţii care nu aveau darul rugăciunii, poezia era o formă de viaţă spirituală care i-a ajutat supravieţuiască regimului de detenţie destinat să-i extermine. Cum versurile nu puteau fi scrise cu creion şi hârtie ele se transmiteau prin viu grai sau prin codul morse; colegii de celulă memorau fiecare anumite versuri, astfel încât au putut fi apoi  “adunate” în poezii. Modul acesta de “participare” la creaţia poeziilor însufleţea nu numai pe poet, dar şi pe cei din jurul lui. Mulţi dintre deţinuţii martiri au început să scrie, deşi înainte de a fi închişi nu erau preocupaţi de poezie.

         Adunând în zidurile ei intelectuali de elită ai societăţii româneşti interbelice, în celule se discuta filosofie, economie, literatură etc. la un nivel universitar.  În 1964, poetul Petre Pandrea întocmeşte o listă a poeţilor din închisoare, pe care o numeşte cu tristă ironie “ Uniunea Scriitorilor de la Aiud2” ; ea include ape : „Ion Petrovici, Traian Brăileanu, Constantin Gane, Radu Gyr, Titus Cristureanu, Dr. Sandu Lieblich, Anton Dumitriu, George Manu, Sandu Tudor, Paul Sterian, Tudor Popescu (prof. teologie), Dumitru Stăniloaie, Dumitrescu-Borșa, Ioan Victor Vojen, Luca Dimitrescu, Cristofor Dancu, Fane Vlădoianu, Petre Pandrea, Petre Țuțea, Ion Gheorghiță, Dorin Hasnaș, Cuza Marinescu, Ilie Popescu-Prundeni, Romulus Șeișanu, Romulus Dianu, Sergiu Dan, Peltz, Dr. Ilie Rădulescu, Ion Dimitrescu, Arșavir Acterian, Valeriu Anania, Nicolae Pătrașcu, Roman Braga, Dr. V. Voiculescu, Al. Mironescu, Gabriel Bălănescu, Ion Manta – Cluj, Zaharia Boilă, Nedelescu, Dr. Ilie Niculescu, Ion Caraion, Ernest Bernea, Radu Budișteanu, Nichifor Crainic”.

         Citind sau recitând poeziile din temniţa comunistă elevii implicaţi în proiect au înţeles, pe de o parte, valoarea de document istoric a  acestor poezii iar, pe de altă parte, au realizat că ea relevă aspecte  esenţiale legate de identitatea noastră naţională şi anume – frumuseţea, tăria şi nobleţea sufletului românesc, care în cele mai cumplite condiţii de tortură, foame, mizerie, ne se pleacă, nu se murdăreste prin trădare, ci sublimează în versuri.

         În data de 2 martie 2018, în semn de omagiu, în şcolile participante la proiect, s-au citit versuri scrise de Radu Gyr.

         În data de 10 martie 2018, la Simpozionul de Martirologie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, pentru elevii şi profesorii prezenţi, a fost un prilej deosebit de a afla aspect inedite legate de comunism, viaţă carcerală, rezistenţă prin rugăciune şi poezie şi de a cunoaşte biografii ale unor deţinuţi politici de la Aiud din perioada comunistă.

         De Ziua Poeziei (21 martie 2018), la Schitul  “Înălţarea Sfintei Cruci” de la Râpa Robilor Aiud, locul unde au fost aruncate trupurile neinsufleţite ale acestor martiri, elevii şi profesorii din proiect, alături de poetul Ioan Hădărig şi de alţi invitaţi, au prezentat un  program cultural artistic.

          Tot în semn de omagiu adus martirilor, sub titlul “ Flori şi poezie pentru Martirii de la Râpa Robilor” s-au recitat poezii la Schitul  “Înălţarea Sfintei Cruci” Aiud de Ziua Naţională a Martirilor din închisorile  comuniste (14 mai 2018). Evenimentul a fost deosebit de emoţionant pentru cei prezenţi care au venit cu flori, şi… cu o evlavie deosebită pentru aceste figuri luminoase ale neamului nostru românesc.

         În data de 15 mai 2018, la Casa de Cultură “Ion Sângereanu” Ocna Mureş,  elevii din zona Ocna Mureş au recitat poezii scrise de Radu Gyr, Demostene Andronescu, Vasile Voiculescu. Prof. Aurora Stanciu (Liceul Teoretic “Petru Maior” Ocna Mureş) şi poetul Ioan Hădărig au vorbit elevilor despre poezia carcerală. Prof. Dumitru Moga (Liceul Teoretic “Petru Maior” Ocna Mureş) ainsistat pe aspectele istorice legate de Ziua Naţională a Martirilor din temniţele comuniste.

         În sala I. C. Brătianu a Primăriei Municipiului Aiud, a avut loc, în data de 16 noiembrie 2018, conferința „A trăi, a propovădui și a mărturisi în duhul adevărului – preotul martir Ilarion V. Felea”, susținută de preot lector universitar doctor Filip Albu de la Facultatea de Teologie  „Ilarion Felea ” din Arad.

         Prin acest proiect, elevii au aflat nu numai despre suferinţele îndurate de martirii din închisorile comuniste, ci şi despre idealurile cele mai nobile care i-au însufleţit şi, nu în ultimul rând, despre tăria de caracter şi frumuseţea lor sufletească.  Astăzi, lipsa modelelor – “căderea” la nivelul modelelor sociale, impune evocarea figurilor luminoase ale acestor  martiri, respectul şi preţuirea lor.

Autor :  bibl. Bugan Luminiţa Mihaela

Liceul Tehnologic Ocna Mureş

Articole despre evenimentele proiectului:

https://www.dcnews.ro/flori-si-poezie-pentru-martirii-de-la-rapa-robilor_592668.html

https://m.dcnews.ro/poezia-marturie-din-temni-a-comunista_592313.html

https://www.dcnews.ro/poezia-marturie-din-temnita-comunista_624301.html

Surse:

1.https://ro.wikipedia.org/wiki/Prigoana_comunist%C4%83_din_Rom%C3%A2nia

              2. http://www.romlit.ro/scriitori_arestai_1944-1964

http://ccdab.ro/Editura/Experiment_4_2019.pdf

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support