Regulament

Campanie in desfasurare la GSCI Ocna Mures cu elevii privind eficienta energetica

Pământul suferă

Adevărul este că fiecare vară dintre ultimele a fost recunoscută de către specialişti ca fiind cea mai toridă de când se fac inregistrări meteorologice. Adevărul este că această tendinţă va continua.
Adevărul este că fiecare iarnă dintre ultimele a pendulat între căldura nefirească şi fenomene extreme.
Adevărul este că atmosfera devine din ce în ce mai poluată, iar capacitatea de refacere este din ce în ce mai scazută datorită faptului că suprafaţa împădurită a Terrei scade simţitor de la an la an. Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă este comparabil cu cel din urmă cu 20 de milioane de ani.


Adevărul este că, deşi omenirea nu poate gestiona nici efectul de seră generat de imensele cantităţi de dioxid de carbon pe care le deversează în aer, este ameninţată de eliberarea a cca 70 de miliarde de tone de metan prin topirea gheţarilor şi a permafrostului din Siberia. Metanul generează un efect de sera de circa 3 ori mai puternic decât dioxidul de carbon (la volume egale).
Adevărul este că, pe termen lung, în condiţiile în care tendinţa de încalzire globală se păstrează, se estimează ca termosifonul salin (un fenomen de circulaţie globală a apelor oceanice care face ca Europa nordică să aibă o climă mai blânda decât alte regiuni de la aceeaşi latitudine – exemplul Siberiei) se va opri definitiv. Scenariile strategilor americani iau în calcul faptul că, în viitor, în Europa, va incepe o era glaciară.
Adevărul este că Pământul se află în cel mai sufocant an din ultimii 650.000 de ani. De această dată, efectul se datorează activităţii umane. Plătim cu toţii preţul unei sute de ani de dezvoltare iresponsabilă.
Viaţa pe Terra depinde de fiecare dintre noi. Pentru ca situaţia să se schimbe, pentru ca Lumea să se schimbe, trebuie să începem cu noi înşine. Este nevoie de consecvenţa, de disciplină, de obiceiuri sănătoase de consum. La sfârşitul fiecărei zile vom şti dacă am învins inerţia şi nepăsarea, sau dacă am fost învinşi. E lupta noastră, a tuturor!

Acţionează!

În perioada 22.03.2011 – 31.03.2011 elevii de la Grupul Scolar de Chimie Industrială sunt implicaţi într-o campanie de conştientizare de folosire eficientă a energiei.
Titlul campaniei este “2 in 1 – Protejăm mediul şi bugetul economisind energie!” şi se desfăşoară în cadrul concursului U4energy, secţiunea “Cea mai bună campanie de conştientizare privind folosirea eficientă a energiei”.Campania este derulată cu ajutorul elevilor din clasa a XII-a B (diriginte prof. Păcurar Virgil) coordonaţi de prof. Nagy Timea.
Activităţile se desfăşoară zilnic în timpul pauzei mari şi se adresează, implică pe toţi elevii din şcoală.
Programul activităţilor cuprinde concursuri cu premii (individuale, pe echipe, pe clase), vizionări de filme scurte, programe de tip “Just happening” , acţiuni concrete de protejare a mediului cu scopul de a conştientiza de faptul cât de necesară a devenit problema protejării mediului , la care putem contribui şi noi prin folosirea judicioasă a energiei, respective a resurselor material e prin colectarea selectivă şi refolosirea materialelor.
Cu această ocazie încercăm să convingem şi membrii comunităţii de a ni se alătura acţiunii “Ora Pământului”.

Ora Pământului (engleză Earth Hour) este un eveniment internaţional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii şi oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât şi de către instituții şi unităţi economice.
Când milioane de oameni din toată lumea spun laolaltă “Sunt o persoană responsabilă”, mesajul este mai puternic şi ajunge mai departe, schimbă din temelii moduri de a gândi şi comportamente. Schimbarea reală şi durabilă începe cu schimbarea pozitivă de mentalitate a fiecărei persoane cu privire la mediul înconjurător a cărui parte suntem. Schimbarea suntem noi!
Ce poţi face ?
• Ia-ţi angajamentul ca pe 26.03.2011 să stingi luminile pentru o oră în intervalul 20.30-21.30! Dacă nu poţi renunţa complet, opreşte măcar luminile care nu-ţi afectează activitatea! Nu uita că astfel te alături locuitorilor din sute de oraşe mari ale planetei! Fiecare contribuţie este deosebit de importantă.
• Scoate din priză toate echipamentele electronice pe care nu le foloseşti şi care se află în stand-by! Poate fi vorba despre monitoare, imprimante, televizoare, incărcătoare de telefon, cuptoare cu microunde, prăjitoare de pâine, filtre de cafea, aparate de radio, alte asemenea echipamente. Echipamentele aflate în stand-by consumă cel putin 10% din energie/locuinţă.
• Renunţă la excesele de consum de energie şi economiseşte cât mai mult! Astfel îţi vei aduce aportul la efortul global de oprire a tendinţei de încălzire globală şi vei economisi şi bani lună de lună la facturile de energie electrică.
• Anunţă-i pe toţi cunoscuţii tăi şi antrenează-i în acest demers important!
• În general, optează pentru energie din surse regenerabile şi pentru echipamente cu consum redus de energie! Informează-te mai bine cu privire la acest aspect şi vei găsi nenumărate modalităţi foarte eficiente. Foloseşte pe cât posibil combustibili biodiesel, pompe de caldură, panouri cu celule fotovoltaice etc. Foloseşte becuri cu consum redus în detrimentul celor tradiţionale, maşină de spălat cu consum redus de apă şi energie, bateriile reîncărcabile. Ajută la reciclarea ambalajelor.
Mulţumim pentru că ai citit textul de mai sus. Alătură-te şi Tu la “Ora pământului”. Susţiune acţiunile noastre prin participarea la activităţile campaniei noastre.

Redactat, Nagy Timea
Surse de informare: Internet
23.03.2011.


Prima zi de campanie

Ora 8 – s-au afişat afişele de înştiinţare de începere a campaniei î locurile frecventate de elevi

Ora 10,50 – Cinci echipe formate din elevii clasei XII –B au pus anunţuri prin care îndeamnă elevii la folosirea eficientă a energiei prin stingerea becurilor, închiderea geamurilor şi uşilor, colectarea selectivă a deşeurilor.

A doua zi de campanie

Ora 10,40 – Echipele de elevi au invitat pe toţi elevii din şcoală ca să participle la deschiderea festivă a campaniei în şcoala veche

Ora 10,50 – Prezentarea campaniei (scop, grup ţintă)
Comunicarea programului de campanie
Lansarea concursurilor cu premii “Se caută o emblemă” şi “Cel mai bun afiş de campanie”
Distribuirea taloanelor de înscriere la concursuri şi a regulamentului de concurs.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support