Regulament

Campanie „Pro Life”

Conceptul de „pro-life” este uneori folosit ca sinonim cu conceptele de „dreptul la viață” și”cultura vieții„. În S.U.A. existã o mişcare pro-life a bisericilor şi a unor formaţiuni politice, cu obiectivul  de a „restabili protecția juridică a vieții umane nevinovate”. Această protecție  include: fetuși și embrioni, persoanele care nu pot comunica dorintele lor, din cauza incapacitãţii fizice sau psihice, și pe cei care sunt prea bolnavi şi care vor sfârşi eutanasiaţi.

În sãptãmâna când se deruleazã  Programul ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!” ediţia 2013, la Liceul Tehnologic din Ocna Mureş a avut loc marţi 2 Aprilie 2013 o campanie de informare pentru elevi, cu titlu “Pro life”.

 Evenimentul a fost organizat de organizaţia Life Coalition International din S.U.A. şi Asociaţia “Casa Nãdejdei“ din Aiud – reprezentant d-nul Ciprian Bogdan, în parteneriat cu Liceul Tehnologic – prin d-na directoare Cornelia Popescu şi Asociaţia “Raza Speranţei din Ardeal”  din Unirea. Au participat clasele a XII-B, a XII-C şi a XIII-A, diriginţi, profesori. Invitaţii americani sunt medici şi profesori universitari. Traducãtor a fost d-na Ana-Maria Spînu.


D-nul Mike Warren le-a explicat elevilor esenţa  mişcãrii “pro-life” în S.U.A., fiindcã ea nu este strict o mişcare anti-avort, ci se referã la protecţia fiinţelor slabe din punct de vedere fizic şi psihic, pentru care familia, la presiunea comunitãţii acceptã eutanasierea lor. La fel se întâmplã şi în alte ţãri, ţãri bogate. A insistat pe înţelegerea sintagmei  ”dacã faci un avort, atunci sunt patru victime: copilul, mama, tata şi ţara”.  

D-na Pat Margaret profesor universitar le-a explicat elevilor mecanismul apariţiei cancerului mamar, care potrivit cercetãrilor efectuate pe un eşantion de femei americane, rezultã cã avortul primei sarcini declanşeazã în 60 % de cazuri, cancer mamar. A abordat şi problema internaţionalã a sarcinii în urma unui viol, a unui incest.

D-nele Ana Schiffer şi Eva Edl sunt supravieţuitoare a unui lagãr de concentrare, dupã arestarea familiei din Iugoslavia, de cãtre nazişti. Nu şi-au mai întâlnit pãrinţii. Au aflat cã tatãl lor a fost gazat, iar mama a murit în Rusia, unde a fost dusã dupã arestare, la sãpat tranşee. Dupã eliberare au emigrat în S.U.A., au urmat medicina, şi-au întemeiat familii. Militeazã pentru pace, pentru dreptul omului la viaţã, indiferent de etnie, situaţia financiarã.

Nu întâmplãtor într-o sãptãmânâ din postul Paştelui pentru Biserica Ortodoxã a avut loc aceastã campanie pentru apãrarea vieţii. Luna Martie a fost în România, luna vieţii – cu foarte multe marşuri pentru “dreptul la viaţã”. 

Concluzia seminarului: Tinerii, indiferent de ţarã, în aceste vremuri, sunt vulnerabili la presiunile sexuale, nu sunt înţeleşi de adulţi. Familia lor, biblioteca proprie, biserica, alte instituţii clerice sau diverse organizaţii pot constitui o sursã de informaţii ajutãtoare în discuţiile cu copiii despre sex sau alte probleme familiale. Tinerii nu sunt singuri culpabili pentru o sarcinã nedoritã sau pãrãsirea partenerei într-o relaţie, sau pentru lipsa de informaţie. Tot sistemul care îi înconjoarã, începând de la mass-media, trebuie sã conlucreze pentru sprijinirea lor şi oferirea de alternative pentru ei, iar apoi alegerea sã le aparţinã, însã doar dupã ce au fost informaţi corect. Adolescenţii au nevoie de suport pentru a lua decizii responsabile.

Maria Elena Udrea

Profesor Liceul tehnologic

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support